Angst

Angst

Angst voor de tandarts?

Helaas komt het nog altijd voor dat mensen bang zijn om naar de tandarts te gaan. Juist om problemen in uw gebit te voorkomen is het belangrijk om 2 keer per jaar op controle te komen.

Mocht u angst hebben voor de tandarts, geef dit ook aan zodat we hier rekening mee kunnen houden. Wij zullen u in stappen uitleggen wat er gaat gebeuren en u op uw gemak stellen.

Angst voorkomen is ook heel belangrijk. Neem daarom uw kinderen al vroeg mee naar de praktijk, zelfs al voordat ze een behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de omgeving en de geluiden.

6 tips om angst te verminderen

  1. Wat ook de oorzaak van je angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en je tandarts.
  2. Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met je tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen.
  3. Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor jou prettiger is om met een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
  4. Heb je angst voor pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt.
  5. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  6. Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Bekijk deze video over angst